Valls Decennals

Simposi Casteller de Catalunya i Fira Castells

Image
Image

El Simposi Casteller de Catalunya i la Fira Castells van néixer en les darreres Decennals l’any 2011 arran de l’estreta vinculació que històricament la ciutat de Valls ha mantingut amb el fet casteller. La transcendència fou tan bona que ambdues activitats s’han realitzat després cada any per la Fira de Santa Úrsula.

 

Ara, per les properes Decennals, tornen al marc originari que les va veure néixer amb un programa excepcional. Així, mentre el Simposi serà l’actiu més important del dissabte 29 en l’equipament cultural del Convent del Carme i també, com a nou espai, en la Cooperativa Agrícola situada just al davant, la Fira Castells, amb 20 activitats de dinamització i participació i també 16 expositors, s’inaugurarà divendres 28 a primera hora de la tarda i mantindrà la seva activitat fins al vespre del diumenge 30 també estrenant una nova ubicació, concretament la plaça del Quarter, l’Institut Serra de Miramar i el carrer Germans de Sant Gabriel. Aquestes activitats compten amb la col·laboració de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, dependent de la Generalitat, i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

 

El 10è Simposi Casteller de Catalunya comptarà amb una inauguració i una cloenda d’alta rellevància. Així la conferència inaugural anirà a càrrec de Vicent Torrent, musicòleg i cantant de la mítica formació valenciana Al Tall, de manera que la vinculació de la música amb els castells serà per primer cop protagonista en aquesta convocatòria. Pel que fa a la cloenda, serà la cuinera Carme Ruscalleda, la de major projecció internacional, la que dissertarà sobre la relació entre els castells i la cuina, centrant-se en els esmorzars de forquilla, els quals el Simposi ha posat en valor en diferents edicions.

El Simposi s’ha estructurat en tres àmbits: el social, el tècnic i l’enogastronòmic, que es desenvoluparan de manera simultània de forma que la convocatòria amplia la capacitat d’absorció d’assistents. Durant el matí hi haurà taules rodones amb ponents convidats, mentre que a la tarda els àmbits social i tècnic esdevindran espai de presentació de comunicacions i de debat.

En l’àmbit social, es tractaran dues temàtiques: la dels castells com a manifestació al servei de la inclusió, i la de la represa post pandèmia de les festes patrimonials. El factor inclusiu s’abordarà des de les perspectives de la immigració, l’àmbit universitari, la del col·lectiu LGTBIQ+, i la de com arriba una colla a la seva comunitat local. Hi prendran part les colles Castellers de Barcelona, Castellers de Tortosa, Marrecs de Salt, Nens del Vendrell i Trempats de la Universitat Pompeu Fabra. En la de la represa post pandèmia tindran el protagonisme algunes de les grans celebracions patrimonials, com les Falles de València, les Festes de Sant Joan de Ciutadella, la Semana Santa de Sevilla i la muixeranga del País Valencià com a antecedent dels castells.

En l’àmbit tècnic, també es profunditzarà en dues temàtiques. Per una banda, es parlarà de l’aportació de dona al vessant tècnic dels castells, amb la participació de castelleres de les colles Bordegassos de Vilanova, Minyons de Terrassa, Xiquets de Tarragona i de les dues dels Xiquets de Valls. La segona anàlisi se centrarà en discernir els avantatges i els inconvenients que generen les declaracions de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. En aquest debat participaran estudiosos coneixedors de manifestacions que tenen aquest rang com el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la de l’illa de Mallorca, les Falles del Pirineu, el flamenc i els mateixos castells. Les moderadores del Simposi seran la comunicadora visual Marta Ferré i les periodistes Judit Benages, Aina Mallol i Cristina París, totes de les localitats de Valls i Vilafranca del Penedès.

El tercer àmbit del 10è Simposi Casteller serà l’enogastronomia. Al llarg de la jornada hi haurà quatre showcookings a càrrec de Ramon Martí del Restaurant El Llagut de Tarragona, Josep M. Tules “Pitu Mosquits” de la Colla Xiquets del Serrallo, els cuiners de la Colla del Bou de Reus, i l’equip del paleontòleg Eudald Carbonell de la Universitat Rovira i Virgili. Tots posaran en valor la vinculació de la cuina i els castells, com una part indissociable de la vida de les colles castelleres i també el rol que juga en les diades castelleres de llarga tradició.

Paral·lelament, hi haurà dues activitats enogastronòmiques amb la presentació del Cava de les Decennals 2021 + 1 per part d’Adernats, de Nulles a l’Alt Camp, i la conferència tast “La geografia castellera segons el vi·, en la qual l’enòleg i professor del Màster Europeu en Innovació Enoturística de les universitats Rovira i Virgili, Bordeus i Porto, Antoni Sánchez Ortiz, interrelacionarà les principals denominacions d’origen catalanes i algunes grans places castelleres.

La 10ª Fira Castells, espai marcadament familiar

 

Fira Castells

La desena edició de la Fira Castells, coorganitzada entre la Fundació de les Decennals i la Revista Castells, s’ubicarà en la plaça del Quarter, en l’Institut Serra de Miramar i en el carrer Germans de Sant Gabriel. S’hi accedirà pels carrers del Teatre i Anselm Clavé. Per primer cop els continguts familiars i les activitats de dinamització han estat dissenyats per la Fundació En Xarxa, que també hi aportarà el gruix del monitoratge. També hi haurà la clàssica zona d’estands d’exposició. L’horari serà divendres de 16 a 20.30 h, mentre que dissabte i diumenge al matí de 10 a 14.30 h i a la tarda de 15.30 a 20.30 h, de manera, doncs, pràcticament continua.

Les activitats s’han estructurat en cinc àmbits, cadascun dels quals responen a un dels conceptes del lema casteller per excel·lència –força, equilibri, valor i seny– així com al del Patrimoni Immaterial de la Humanitat. En aquest sentit, els estands de les dues colles dels Xiquets de Valls oferiran activitats vinculades a altres manifestacions de torres humanes del món que també gaudeixen d’aquesta distinció, com els acròbates del Magrib i la muixeranga valenciana, de manera que des del quilòmetre zero casteller es potenciarà el caràcter mediterrani i internacional d’aquestes construccions. Les nenes i nens que assisteixin a aquests dos tallers s’enduran un zoòtrop amb imatges d’aquestes arquitectures humanes, el mecanisme antecedent del cinema esdevingut l’icònic premi de la Nit de Castells que anualment se celebra a Valls.

La vintena d’activitats les complementaran les parets d’escalada, el parc d’agilitat de fusta, la zona d’equilibris, la pista, les esferes, “Construïm” –activitat d’experimentació de construccions–, Kappla –altres construccions senzilles, complexes i gairebé impossibles–, un minirocòdrom, un rocòdrom inflable, dos rocòdroms amb pont i tirolina de 30 metres, els Xics del Xurrac –la colla castellera dels jocs de fusta–, el joc del seguici cerimonial de Valls, un 3 en ratlla Joves/Vella amb taps de suro esdevinguts castelleres i castellers, així com tallers de confecció de clauers amb taps de suro, d’imants de nevera emulant el mocador casteller amb el nom de cada nena o nen, de pinces castelleres de fusta de cap rodó, i de rètols per panys de porta “no molestar” castellers.

L’accés de nenes i nens a les atraccions i activitats de la Fira Castells requerirà adquirir una entrada a preu simbòlic que es bescanviarà per una polsera en l’accés del recinte. L’accés per als menors de 2 anys i l’accés per a adults acompanyants de tota la canalla serà gratuït sense entrada ni polsera. Les entrades seran de migdia –matí o tarda– per facilitar la rotació de les usuàries i usuaris.

Clips visuals dels expositors

La visita als estands d’exposició serà lliure. Oferiran productes de temàtica castellera o vinculada a la cultura popular. El tipus d’estands participants s’estructurarà en diferents tipologies i orientacions: artesania com penjolls, braçalets, estoigs, llibretes o llapis; roba com samarretes, bosses, jerseis o mocadors castellers; decoració com cartells, ninos o material de la llar; llibres d’assaig, ficció, infantil, de difusió o de les colles; i mitjans de comunicació amb les publicacions de temàtica castellera.

De cadascun dels 16 expositors la Revista Castells enregistrarà prèviament un vídeo específic de 90 – 120 segons per veure com elaboren els productes als seus tallers d’artesania per detallar tot el procés de producció i presentació. Per als expositors que no siguin artesans, s’hi mostrarà l’activitat que duen a terme. Els vídeos es publicaran en un canal de YouTube específic de la Fira Castells a partir del 10 de gener. També es publicaran a les xarxes socials (FB, Tw i Instagram), cada dia, des del 10 i fins al 26 de gener de 2022, un de diferent. També es penjaran en format Reels, per aconseguir un impacte destacat. Durant la Fira estaran visible en format loop en una pantalla a l’estand de la Revista Castells.

Tags

Imprimeix   Correu electrònic
logo-deccenals-candela-valls-2021

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Image
Image
Image
Image

Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Image
Image
Image

Descàrrega documents