L’orgue de Valls comença la seva construcció i sonarà per primer cop d’aquí un any, el Nadal del 2020

L’orgue de Valls comença la seva construcció i sonarà per primer cop d’aquí un any, el Nadal del 2020
 
La Comissió ciutadana ha presentat aquest matí el calendari cronològic de construcció de l’instrument, que tot just comença i que s’allargarà fins d’aquí un any
Crida a la participació en la recta final de la campanya de mecenatges i apadrinament de tubs
 
La Comissió ciutadana per la recuperació de l'orgue de Valls ha anunciat, aquest matí a l’església de Sant Joan, que d'aquí un any l'orgue començarà a sonar. Concretament està previst que sigui el diumenge 20 de desembre a la tarda, quan tindrà lloc la benedicció del nou l'instrument. Així mateix també s’ha presentat el calendari de construcció de l'instrument per encarar els darrers treballs que tindran lloc durant els propers 12 mesos.
 
La Comissió vol enllestir la construcció de l'orgue pel Nadal de l'any vinent, 2020, quan farà exactament 430 anys de la inauguració de l'orgue precedent a l'església de Sant Joan. Un orgue que va sonar al llarg de gairebé tres-cents cinquanta anys, fins el 1936.
 
En aquests mesos precedents s'ha treballat de valent per deixar enllestit el disseny interior de l'instrument. La tasca, de gran complexitat, ha estat realitzada per l'equip tècnic de l'empresa Grenzing, constructors de l'orgue. Així mateix, aquests dies ha començat la construcció de l'instrument, però serà a partir del mes de gener quan les tasques s'intensificaran. De fet, l'empresa constructora ha estat treballant durant aquests darrers mesos en un gran orgue de cinc mil tubs per a la catedral de Praga, i un cop acabat aquest, tots els esforços es centraran ara en el projecte de l'orgue de Valls.
 
En l'apartat tècnic cal dir que durant aquest mes de desembre s'han començat a fer tot l'apartat de transmissions i de vent, que s'allargaran fins el mes de febrer i maig, respectivament. A partir del mes de febrer també es començaran a construir els secrets, tasca que s'allargarà fins al mes de juny. En quant als tubs, la feina s'allargarà fins al mes de maig de l'any vinent. També des d'aquest mes de desembre i fins el mes de juliol, es treballarà en la pre-harmonització
 
L'instrument es muntarà parcialment el mes de juliol de l'any vinent, al taller, per tornar-lo a desmuntar, embalar-lo i transportar-lo seguidament a l'església de Sant Joan de Valls. S'espera que arribi el mes de setembre, moment que s'aprofitarà per fer una activitat especial. Cal dir que normalment els orgues es munten íntegrament al taller, es deixen completament acabats, i després es porten fins al seu emplaçament definitiu. En el cas de Valls, excepcionalment, i a causa del seu disseny amb gairebé 15 metres d'alçada, s'ha decidit que al taller només es muntarà parcialment, i no es veurà tot acabat fins que estigui situat dins de l'església. Aquesta circumstància pot fer que el seu muntatge finalment s'avanci a finals del mes de juliol.
 
Els mesos de setembre, octubre i novembre, estaran reservats doncs pel muntatge in situ a la capella de Sant Llúcia, espai de la nau escollit per a l'orgue. Un muntatge que es podrà seguir en directe. Està previst que es facin algunes visites per explicar com es munta l'instrument i fer una festa en el moment de la col·locació del primer tub de la façana de l'orgue. Finalment el mes de desembre serà per fer la harmonització i afinació final de l'instrument.
 
Tal i com ja es va anunciar fa unes poques setmanes, la campanya d'apadrinaments segueix el seu curs, i la comissió n'està molt contenta, perquè es van aconseguint els seus objectius, però encara no s'ha completat íntegrament el seu finançament. En aquests moments falten gairebé 40.000€ per completar-ho, que s'esperen poder aconseguir en els propers mesos. En aquest sentit la Comissió vol reiterar la invitació a participar en el seu finançament apadrinant algun dels tubs de l'instrument. Cal recordar que a partir de 100€ ja es pot apadrinar un tub.
 
Resum cronològic
 
  • Transmissions: desembre 2019 fins febrer 2020
  • Vent: desembre 2019 fins maig 2020
  • Secrets: febrer fins junt 2020
  • Tubs: maig 2019 fins maig 2020
  • Pre-harmonització: desembre 2019 fins juliol 2020
  • Peces de l’orgue muntades al taller: juliol 2020
  • Desmuntatge, embalatge i transport: setembre 2020
  • Muntatge tècnic a Valls: setembre-novembre 2020
  • Harmonització final i afinació: novembre-desembre 2020
Tags