Valls Decennals

La seqüència ritual

La seqüència ritual de les Festes Decennals de la Candela de Valls

La seqüència ritual d’actes de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls queda configurada per les activitats que han adquirit pes amb el pas dels anys.

Primer divendres

El primer divendres té lloc al matí la tronada inaugural i el repic general de les campanes des de tots els campanars de la ciutat, anunciant l’inici de la celebració.

En el repic del 2011 tocà per primer cop al campanar de Sant Joan la nova campana Candela, de 400 quilos de pes, més 200 quilos addicionals del jou, modelada en coure i estany de plata, i que toca la nota musical la, havent estat construïda per l’empresa Carvajal, d’Alcoletge (Lleida) i fosa a Cantàbria. S’afegeix a les quatre campanes preexistents i a les dues campanes de les hores.

A la tarda, al balcó central de la Casa de la Vila es col·loca la bandera de la ciutat, mentre l’Àliga i el popular gegantó Lladrefaves apareixen en altres balcons. Tot seguit, el pregó enceta la part més protocol·lària. Al vespre se celebra l’espectacle inaugural, i s’encenen les extraordinàries lluminàries, tan vinculades amb el sentit originari de l’advocació candelera.

Primer dissabte

El primer dissabte surt per primer cop el seguici cerimonial integrat pel drac, el ball de diables, l’ós amb els trabucaires, el basilisc, el ball de gitanes, els nans, els quatre gegants, el bou, el ball de vells, el ball dels cercolets, el ball de bastons, el bou tradicional, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó, l’àliga de la ciutat amb els aligons i els grups de sonadors.

A la tarda se celebra el trasllat de la Mare de Déu des del cambril on resideix durant els deu anys entre festa i festa, fins a l’altar major de l’església arxiprestal de Sant Joan, moment en què comença la novena dedicada a la Mare de Déu de la Candela.

Primer diumenge

El primer diumenge l’acte central és la trobada de colles castelleres dels Països Catalans,únic moment en què cada deu anys la gran majoria d’agrupacions dels Països Catalans comparteixen una actuació i ho fan a la ciutat bressol dels castells.

 

Els castells són des del 2010 patrimoni immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Vigília de la Candela

La vigília de la Candela, l’1 de febrer, l’església de Sant Joan acull l’escenificació completa dels quadres o misteris de la representació de la Moixiganga. També és la nit del ball de gala, amb orquestres internacionals, i de la revetlla.

 

 

 

 

 

 

Diada de la Mare de Déu

La diada de la Mare de Déu, el dia 2 de febrer, s’obre amb l’anunci a tota la població de la festivitat amb les matinades amb les gralles i timbals. Durant el matí té lloc la benedicció de les candeles, la celebració de l’ofici religiós, i la diada castellera més matinera del calendari amb la participació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls.

A la tarda vespre, es duu a terme la processó votiva, en què hi participen tots els entremesos, balls i danses del seguici cerimonial, i representacions de totes les associacions i entitats vallenques amb el seu corresponent penó o bandera, acompanyant la imatge de la Mare de Déu de la Candela.

Darrer diumenge

El darrer diumenge es realitza la quarta i última sortida al complet del seguici cerimonial, i tot seguit la imatge de la Mare de Déu retorna al cambril, on romandrà durant els següents deu anys.

A la nit té lloc la cloenda de les festes amb el castell de focs piromusical, també clarament vinculat amb la idea de la llum inherent a la celebració en què els focs artificials es disparen al ritme de música.

Tags

Imprimeix   Correu electrònic
logo-deccenals-candela-valls-2021

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Image
Image
Image
Image

Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Image
Image
Image

Descàrrega documents