Valls Decennals 2021

La tradició

Image

Què són les Festes Decennals de la Candela de Valls?

Els vallencs i vallenques comptem per Decennals. Cada 10 anys, la ciutat viu una de les celebracions amb més tradició i història de Catalunya: les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Així, des de fa més de dos segles, tots els anys acabats en “1”, Valls ha celebrat de manera ininterrompuda les Decennals, conegudes també com les “Festes de la Llum”.

Origen de les Festes Decennals de la Candela de Valls

Les Decennals de Valls tenen el seu origen en la devoció a la Mare de Déu de la Candela. La seva imatge data del segle XIV i presideix la capella que duu el seu nom a l’església arxiprestal de Sant Joan.

Es citen diverses intercessions de la Candela per foragitar pestes o plagues, com les dels anys 1580, 1589, 1651 o la plaga de llagostes del 1687-1688. Així, el 23 de maig de 1688 es va treure la imatge en processó pels carrers de Valls per donar-li gràcies per la finalització de la plaga. El 1732 fou implorada per al guariment del còlera. El 1783 es va construir el cambril que acull la imatge de la Mare de Déu de la Candela en aquesta església arxiprestal.

Image
Image

Evolució de les Festes Decennals de la Candela de Valls

Des de 1791, de deu en deu anys, Valls ha celebrat les Decennals de manera ininterrompuda i de generació en generació. Tot i l’origen religiós de les festes, amb els anys han evolucionat fins a convertir-se en el que són avui, amb un ampli programa lúdic, popular, cívic i cultural que les converteixen en una de les celebracions més excepcionals i singulars de Catalunya.

Devoció anual a la Mare de Déu de la Candela de Valls

Tots els dissabtes de l’any, a la tarda, l’església arxiprestal de Sant Joan acull el cant de la Salve, dedicat a la Mare de Déu de la Candela i que es realitza al final de la celebració de l’eucaristia.

Cada any, en la festa patronal del 2 de febrer, centenars de feligresos i de ciutadans visiten la capella i el cambril, situats a l’interior de l’esmentada església. Aquesta festa és preparada per una novena de gran concurrència, que ja se sap que existia amb anterioritat a la instauració al vot decennal.

Image

Galería d'imatges

logo-deccenals-candela-valls-2021

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Image
Image
Image
Image

Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Image
Image
Image

Descàrrega documents