Valls Decennals

Notícies

Les Decennals 2021+1 de Valls tindran dos Oficis Solemnes en honor a la Mare de Déu de la Candela

processò mare de dèu2 Decennals Valls / Pere Toda Serra

El primer ofici serà a les nou del matí i el segon a les onze, i caldrà fer reserva prèvia per correu electrònic

> Seguint el camí encetat a les Decennals de l'any 2011, tres dones predicaran a la novena

> El trasllat i retorn de la imatge de la Mare de Déu de la Candela i la Solemne Processó Votiva completen la seqüència ritual religiosa

Els actes religiosos de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 arriben amb algunes novetats destacades. Cada deu anys, l'església arxiprestal de Sant Joan acull milers de persones que assisteixen en alguns dels actes que se celebren durant els deu dies de les Festes o simplement venen a visitar la imatge de la Candela, extraordinàriament ubicada fora del seu cambril. El context pandèmic ha obligat a modificar l'organització d'alguns dels actes centrals.

Així, les Decennals 2021+1 comptaran amb dos oficis el dia 2 de febrer, festivitat de la Candela, per esponjar el potencial públic assistent. Un serà a les nou del matí i l'altre a les onze, precedits en els dos casos per la tradicional benedicció de les candeles. El primer ofici serà concelebrat i presidit pel pare Joan Font, rector de la parròquia del Lledó de Valls. Per la seva banda, el segon serà concelebrat per l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas. Al voltant d'aquesta darrera missa és sobre la qual pivotarà l'estructura festiva ritual, amb l'Anada a Ofici del Seguici Cerimonial, l'entrada de la bandera de la ciutat i les autoritats, l'enlairament d'un pilar de cinc per part de les dues colles castelleres vallenques en homenatge a la Mare de Déu de la Candela, les balladetes de la Sortida d'Ofici i la diada castellera. Ambdós Oficis seran amb l'aforament limitat i per poder accedir-hi caldrà fer la pertinent reserva per correu electrònic. En el cas del segon ofici, a més, es retransmetrà per internet, a través del canal de youtube de les Decennals, creat expressament per Tac-12 i la Fundació.

Trasllat a l’altar i retorn al cambril
El tret de sortida dels actes centrals de l'àmbit religiós, però, començaran el dissabte 29 de gener amb el Trasllat de la Mare de Déu de la Candela des de la seva capella a l'altar major. En record de les Decennals que no es van poder celebrar a causa de la pandèmia, en la festivitat de la Candela del febrer passat es va baixar la imatge des del cambril a la capella per acostar-la al poble que li implora protecció. Així ara, per les Decennals 2021+1, es donarà continuïtat a aquell acte amb el trànsit de la imatge des de la capella fins a l'altar portada, com mana la tradició, per dos preveres fills de Valls i dos regidors de l'Ajuntament. El trasllat marcarà l'inici dels actes religiosos que prosseguiran amb la novena.

El diumenge 6 de febrer, el darrer dia de les Festes, un cop acabada la novena i l'eucaristia, es farà el retorn de la Mare de Déu de la Candela al seu cambril, acte que tancarà els actes religiosos de les Decennals 2021+1. En aquesta ocasió, la imatge serà portada per diversos membres de la comunitat cristiana de la ciutat. Un cop allí, la patrona restarà al seu cambril fins a l'arribada d'unes noves Festes Decennals. De la mateixa manera que als dos Oficis Solemnes, per poder accedir al temple en aquests dos actes caldrà fer una reserva al correu electrònic.

La Novena
Durant els nou dies que la Mare de Déu presideixi l'altar major, puntualment a les 19:30 h se celebrarà la Novena. Seguint el camí encetat en les Decennals de l'any 2011, en la qual va predicar per primera vegada una dona, aquest any seran tres les dones que predicaran. Concretament, la monja benedictina Teresa Forcades, metgessa, teòloga i amb vincles familiars a Valls; i les dues laiques, Laura Mor, catequista, periodista i editora, vinculada a projectes comunicatius amb vocació cristiana i humanista i que actualment dirigeix Catalunya Religió; i Carme Borbonés, doctora en pedagogia i expresidenta de Càritas Catalunya. Obrirà i tancarà la novena l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas. La novena de la vigília del dia de la Candela serà el torn d'Antoni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona. La nòmina de predicadors es completa amb l'abat de Poblet, Octavi Vilà, i el claretià Josep Roca.

Processó de la Candela
Tanmateix, l'acte central i que està en l'origen de les Festes Decennals és la Solemne Processó general i votiva en acció de gràcies a la Mare de Déu de la Candela, que de forma extraordinària surt cada deu anys en processó pels carrers de la ciutat. La processó, que començarà a les sis de la tarda, l'obrirà el Seguici Cerimonial, seguit de la creu processional i els dos cirials que donen pas a les banderes de les entitats vallenques, per ordre invers d'antiguitat, col•locant-se, en primer lloc, les associacions civils i a continuació les religioses. Seguidament, aniran els fidels a títol particular, l'Àliga de la Ciutat, que precedeix la carrossa amb la imatge de la Mare de Déu, la clerecia presidida per l'Arquebisbe de Tarragona, la Corporació municipal i altres autoritats locals i nacionals, així com la bandera la ciutat.

Al seu pas per la plaça del Pati, la processó s'aturarà quan es cantarà la Salve a la patrona i quan l'Àliga executarà la balladeta en el seu homenatge. En arribar de nou a l'església de Sant Joan, la imatge entrarà al temple enmig de la ballada conjunta del seguici al complet, els pilars dels Xiquets de Valls , el repic de totes les campanes i l'esclat de 21 morterets.

processo13 Decennals Valls / Pere Toda Serra

Residències de gent gran i benedicció dels Blais
Un dels actes més entranyables de les Festes serà la visita i ofrena de la gent gran de les residències de Valls a la Mare de Déu de la Candela. Aquest col•lectiu ha estat un dels que ha patit més els estralls de la pandèmia i aquest dia s'acostaran a la imatge de la patrona. Aquest acte es va iniciar a les darreres Decennals i s'ha continuat celebrant anualment fins a l'actualitat. La visita tindrà lloc el dia 3 de febrer, diada de Sant Blai, quan a la missa també es farà la benedicció dels Blais, unes galetes típiques d'aquest dia i que eren beneïts tradicionalment a la nostra ciutat.

Paral•lelament als actes, la comissió d'actes religiosos ha editat un cartell de la Mare de Déu de la Candela que serà repartit per la ciutat a fi que sigui present en els carrers de Valls durant els dies de les Festes Decennals. Tots els comerços que vulguin penjar-lo als seus establiments podran passar a recollir-lo per les parròquies de Sant Joan o del Lledó.

Tags
logo-deccenals-candela-valls-2021

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Image
Image
Image
Image

Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Image
Image
Image

Descàrrega documents