Valls Decennals

Notícies

Marc Moncusí omplirà el pregó de pinzellades artístiques

unnamed 4
> El pregó tindrà lloc divendres, 28 de gener, a les 17.30h al Teatre Principal

> El vallenc assumeix el repte amb gratitud i responsabilitat conscient de la significativa tasca que les Decennals desenvolupen a favor de la cultura, l’art i la societat.

El proper divendres 28 de gener, el Teatre Principal de Valls acollirà el tradicional pregó, un dels actes rituals més significatius de les Festes Decennals i que marca la jornada en què s’anuncia l’inici de la celebració. L’internacional director d’orquestra, Marc Moncusí, serà l’encarregat d’inaugurar oficialment la festa donant pas a la celebració col·lectiva. L’acte intercal·larà la lectura del pregó per part del músic amb diferents apartats artístics que ompliran l’escena de l’històric coliseu estrenat a les Decennals de 1851.

El vallenc assumeix l’encàrrec amb “gratitud i responsabilitat”, conscient de la rellevància d’aquestes festes “per als vallencs i les vallenques, però també per la gent d’arreu” donada la transcendència artística, cultural i espiritual que l’efemèride ha anat adquirint al llarg de la seva història. Ho fa també agraït per la pròpia història personal i tot allò que ha après gràcies a la seva mare i la seva àvia, tot un referent en el món de l’ensenyament del piano a Valls.

Moncusí gaudeix d’una extensa i variada trajectòria tant en el món simfònic i l’òpera, com en la música contemporània. En tot el món ha estat convidat a dirigir les més prestigioses orquestres com la Simfònica de Beijing (Xina), l’Orquestra Filharmònica de la Ciutat de Mèxic (Mèxic), l’Orquestra Filharmònica de Denver, The Hotchkiss Philharmonic (EEUU), l’Orquestra Simfònica Gran Mariscal d’Ayacucho (Veneçuela), l’Orquestra de Cambra de Florència o la Simfònica Abruzzese (Itàlia).

A casa nostra ha dirigit concerts de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya o l’Orquestra Camerata XXI. L’any 2004 va fundar la Barcelona Modern Project amb qui ha enregistrat diversos CD’s, i ha tocat a Viena, Madrid, Bremen i Perpinyà, entre d’altres. Actualment és el director artístic de l’Associació de Concerts de Reus, establerta al Teatre Fortuny, exercint un lideratge que aposta decididament pel talent nacional, adaptant-se a les exigències actuals i amb sensibilitat vers les qüestions que afecten la nostra societat.

Moncusí destaca la “singular i significativa tasca que les Festes Decennals de Valls desenvolupen a favor de la cultura i l’art”, esdevenint una oportunitat única per reflexionar, establir nous horitzons i assolir nous “reptes amb sentit comú i amb confiança en els professionals del sector.”

Vocació per la música

Marc Moncusí va iniciar els seus estudis musicals a l’edat de 6 anys amb la seva mare. Va estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, direcció d’orquestra al Reial Conservatori Superior de Música de Madrid i a la Universitat Carneggie Mellon de Pittsburgh (Màster of Music), on es va diplomar amb una tesi sobre la Simfonia N.4 “New York” de Roberto Gerhard. Amb el temps, va ampliar la seva formació de la mà de Jesús López Cobos a l’Orquestra Simfònica de Cincinnati (2000-2001) i a la Deutsche Staatsoper de Berlín convidat per Daniel Bareboin (2001-2004).

L’any 2001 Marc Moncusí va ser director assistent de Julius Rudel a Pittsburgh en la primera producció mundial en anglès de l’òpera “Die Bürgschaft” de Kurt Weill i el 2011 va ser director assistent al Teatro de La Zarzuela de Madrid i al Gran Teatre del Liceu de Barcelona en l’estrena mundial de l’òpera “Jo, Dalí “ de Xavier Benguerel sota la direcció de Miquel Ortega. Ha dirigit l´Orquestra de la Volksoper de Viena i Simfònica de Munich com assistent de David Giménez en el Belcanto Concert Tour 2015 amb Diana Damrau i Nicolas Testé. En el camp operístic ha dirigit Madama Butterfly (Gran Teatro de La Habana, 2012), El Barbero de Sevilla (Medellín, 2014) i Doña Francisquita (Medellín, 2016), i ha enregistrat les òperes de cambra “El Paradís de les muntanyes” i “URBS” de Jesús Rodríguez Picó amb el Barcelona Modern Project.

Marc Moncusí ha treballat amb artistes de la talla del trompista Abel Pereira, la soprano Carolina López Moreno, les mezzosoprano Annunziata Vestri, Mónica Danilov i Ana Häsler, els pianistes Raphael Lustchevsky, Zbigniew Raubo, Fabio Witkowski i Cecilio Tieles, els guitarristes Raúl Zambrano, Jay Sorce i el Quartet Sensemayá, els violinistes Adrian Justus, Evelio Tieles, Salma Sorour, i Emanuel Salvador, els violoncel·listes Asaf Kolerstein i Adolfo Ramos, els tenors Antoni Comas, Francesc Garrigosa, Ricardo Bernal, Oscar Marín, Nester Martorell i Jesús Álvarez, els barítons Gaspar Colón, Omar Carrión, Fernando Cisneros i Lluïs Síntes, l’oboista israelià Yigal Kaminka, la flautista Mariaceli Navarro, o els directors d´escena Carlos Palacios i José Darío Innella entre d’altres.

El vallenc ha dirigit en auditoris com el National Center of Performing Arts de Beijing, el Qintai Concert Hall de Wuhan (Xina), el Teatre Cláudio Santoro de Brasilia, el Palacio de Bellas Artes de Ciutat de Mèxic, la Sala Nezahualcóyotl de Ciutat de Mèxic, el Gran Teatre de l´Havana, l’Òpera d´El Cairo, el Centre Cultural Ollin Yoliztli de Ciutat de Mèxic, la Sala Felipe Villanueva de Toluca (Mèxic), el Teatro Universitario de la UANL (Monterrey, Mèxic), el Herzliya Center for Performing Arts (Israel), el Teatro Metropolitano de Medellín, el Sendesaal de Bremen, el Silesian Philharmonic Concert Hall (Polònia) o el Katherine M. Elfers Hall (Lakeville, EEUU).

Compromès amb les seves arrels

L´any 2004, Marc Moncusí va fundar el Barcelona Modern Project que es dedica a la interpretació i enregistrament d'obres mestres dels segles XX i XXI. A través d’aquesta iniciativa ha enregistrat diversos CD´s com ara els monogràfics de Xavier Benguerel, J.M. Mestres Quadreny, Anna Bofill i José Luis de Delás, un CD amb els primers enregistraments mundials de concerts inèdits de L. Balada, J. Rodríguez Picó i J. Guinjoan, un CD enregistrat en directe el desembre del 2008 al MNCARS de Madrid, i un monogràfic dedicat a la figura del compositor Cristóbal Halffter enregistrat en directe per Ràdio Bremen a la Sendesaal de Bremen l´octubre del 2010 i produït per l’Instituto Cervantes.

Amb el Barcelona Modern Project ha tocat a Viena (Festival Spanien Modern 2009 i 2011), a l’Auditori del MNCARS de Madrid en el cicle del CDMC, a la Sala Mompou de Barcelona, a l’Auditori de la Fundació Catalunya La Pedrera (Barcelona), a la Fundació Miró de Barcelona, a la Sendesaal de Bremen en el Cicle Polifonia de Compositores organitzat per l’Institut Cervantes (Bremen 2010) i al Festival Aujord’hui Musiques 2010 de Perpinyà, entre d’altres.

A més, des de la temporada 2005-06 és director artístic de l’Associació de Concerts de Reus i des del 2018 professor convidat del Conservatori Nacional de Música de Mèxic. També és convidat regularment a realitzar classes magistrals de direcció d’orquestra a El Sistema-Fundación Musical Simón Bolívar de Veneçuela, l’Acadèmia Diesis a Sevilla, l’Harmonie Ensemble i AIDO “José Collado” a València, entre d’altres institucions.

En contacte directe amb les noves tendències i amb la sensibilitat i l’esperit contemporani, Moncusí no ha perdut mai de vista les seves arrels esdevenint un professional implicat en el desenvolupament cultural, artístic i social del nostre país: un autèntic ambaixador del talent, el compromís i l’entrega.

Tags
logo-deccenals-candela-valls-2021

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Image
Image
Image
Image

Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Image
Image
Image

Descàrrega documents