Valls Decennals

Notícies

El Museu de Valls acull una exposició sobre el cartellisme de les Festes Decennals (1861- 2021+1)

unnamed 5
> La inauguració de la mostra serà demà divendres, 21 de gener, a les 20 h

El Museu de Valls, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp i l'Arxiu Municipal de Valls presenten una exposició sobre els cartells que han anunciat les Decennals al llarg del temps. La mostra, comissariada pel director del museu, Jordi París, ha estat possible gràcies als fons dels dos arxius vallencs i de diversos particulars, que han aportat la documentació necessària per a fer-la possible.

Amb el títol “Les Festes Decennals a través del cartellisme (1861-2021+1)”, l’exposició es complementa amb les imatges o pel·lícules de les Festes Decennals des de l'any 1921 fins al 2011. La inauguració de la mateixa tindrà lloc aquest divendres 21 de gener a les vuit del vespre, com un acte previ de les Decennals, i es podrà veure fins al 27 de març, a les sales del museu.

Els cartells de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela han estat històricament la imatge de la celebració. A la mostra podrem veure, per primera vegada, un recull exhaustiu dels cartells de les festes. A través d'ells es pot observar com ha evolucionat el seu disseny, i també la festa, des de mitjans del segle XIX fins a l'actualitat.

Pels artistes vallencs poder fer el cartell de les festes ha estat sempre un honor i un reconeixement. La nòmina de creadors de la ciutat que n'han fet algun és llarga: Francesc Galofre Oller (1911), Eduard Castells (1921 i 1941), Josep Queralt Grau (1931), Josep M. Tost (1951 i 1961), Eliseu Espanyol (1961), Pere Queralt Fargas (1961, 1971, 1981 i 2001), Jep Martí i Joan M. Vinyes (1981), Àngel Fernàndez (2001) o Adrià Batet i Ariadna Pujol (2021+1).

Cartell Decennals 1931 Josep Queralt

Cent-seixanta any de cartells

El primer cartell conegut de les festes es remunta a l'any 1861. En aquests primers decennis els cartells són molt senzills, fan una descripció textual dels actes, sense cap més pretensió estètica. L'any 1891, en motiu del primer centenari de la institució de les festes, aquestes agafen un relleu extraordinari. El cartell que les anunciava ja mostra un canvi respecte als cartells dels anys anteriors.

A tombant de segle, el cartellisme a Catalunya va prendre una gran importància, no només per anunciar actes festius sinó també com a publicitat comercial. A les primeres decennals del segle XX el cartell el realitzà l'artista barceloní Llorenç Brunet, seguint un esbós del vallenc Batista Roca. Aquest cartell incorporava per primera vegada el dibuix, a més de la tipografia.

En les festes de l'any 1911 es convoca per primera vegada un concurs de cartells. Tot i estar obert a tots els artistes de la província de Tarragona, s’hi van presentar només sis artistes de Valls. El jurat decidí declarar-lo desert i l'Ajuntament acabà fent un encàrrec a Francesc Galofre Oller, un dels artistes vallencs més reconegut i, alhora, membre del jurat. En el cartell desapareix l'enumeració dels actes, com s'havia vingut fent fins aleshores, per donar tot el protagonisme a la imatge.

L'any 1931 torna el concurs de cartells, però l'any 1941, en unes fetes molt precàries, després de la guerra civil, es deixa de fer, per fer un encàrrec directe, per recuperar-se de nou l'any 1951 d'una forma ininterrompuda fins l'any 1991.

A partir del 2001 la tria del cartell oficial de les festes ja no es fa per concurs sinó que s'encarrega directament a artistes reconeguts com van ser Perejaume o Antoni Miralda. Finalment en aquestes últimes festes es fa un encàrrec a dos joves artistes vallencs, Adrià Batet i Ariadna Pujol.

Tags
logo-deccenals-candela-valls-2021

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Image
Image
Image
Image

Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Image
Image
Image

Descàrrega documents