Valls Decennals

Notícies

Tot a punt per a la celebració de les Festes Decennals de la Candela 2021+1 del 28 de gener al 6 de febrer a Valls

IMG 0197 scaled
> Les també conegudes com a “Festes de la Llum” se celebren cada deu anys i enguany convertiran la ciutat de Valls en un autèntic passeig lumínic per commemorar el centenari de les primeres lluminàries elèctriques

> La cavalcada de la llum amb l’espectacle ‘Fiers a cheval’ dels francesos Compagnie des Quidams i l’espectacle de lluminàries musicals “Omega” inauguraran les Decennals 2021+1 el divendres 28 de gener

> S’estrenarà “Candela’m”, un impactant mapping projectat sobre l’església de Sant Joan Baptista i el campanar més alt de Catalunya

> Les Festes Decennals 2021+1 seran especials pel món casteller –Valls n’és la ciutat bressol- ja que permetran celebrar la Trobada de Colles Castelleres

> Oques Grasses, Beret, Rosario, Don Patricio, Rozalén, La Oreja de Van Gogh, Macaco i La Pegatina són algunes de les propostes que es podran veure a la Vela Principal

> El concert “10 de les Decennals” comptarà amb Buhos, Els Amics de les Arts, Els Pets, Itaca Band, Joan Dausà, Manel, Miquel del Roig, Maria Jacobs, Suu i Zoo

> María Bayo, Vivancos, Mayumana, “Quejío” en el seu cinquantenari, els musicals “La filla del mar”, “El Petit Príncep” i “Bye Bye Monstre”, i la producció operística pròpia “La flauta màgica” salpebren les arts escèniques

> Les festes compten amb un pressupost de més de 3 milions d’euros

> Les Decennals se celebren tots els anys acabats en “1”, però el 2021 es van posposar a causa de la pandèmia

Valls ja ho té tot a punt per celebrar, del 28 de gener al 6 de febrer de 2022, les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1, una de les celebracions amb més tradició i pòsit patrimonial de Catalunya. Des de fa més de dos segles, tots els anys acabats en “1” la ciutat de Valls ha celebrat de manera ininterrompuda i de generació en generació les també conegudes com a “Festes de la Llum”. A conseqüència de la pandèmia, però, l’any passat la seva celebració es va haver de traslladar d’any per primer cop a la història.

Distingides com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, les Decennals, d'origen religiós, han esdevingut una celebració extraordinària que inclou un ampli ventall de propostes artístiques, culturals, populars, esportives, infantils i lúdiques, entre d'altres. Les festes, celebrades des de l’any 1791, són úniques per la seva periodicitat, magnitud, dimensió espectacular, pel seu caràcter patrimonial, per la confecció participativa del programa i també per la gran varietat d’actes de tots els àmbits que l’integren. La celebració compta en aquesta ocasió amb un pressupost que supera els 3 milions d’euros, un terç del qual provinent dels fons municipals locals invertits durant la darrera dècada, i la resta configurat a partir de patrocini privat, aportacions d'altres administracions públiques i venda d'entrades. Un pressupost similar al de les Festes Decennals de 2011.

IMG 0208 scaled

Periodicitat

Des de finals del segle XVIII, concretament des de l’any 1791, la ciutat de Valls, capital de l’Alt Camp celebra aquestes festes en honor a la Mare de Déu de la Candela, patrona de la ciutat. Són unes de les poques festes populars de Catalunya i de l’Estat Espanyol que se celebren amb aquesta periodicitat decennal, que fa que a Valls tothom les esperi i que les vallenques i vallencs comptin el temps per decennis.

Magnitud i dimensió espectacular
Les Decennals tenen una transcendència que va més enllà de l’àmbit local tant pel que fa a la programació com pel públic i els participants que arriben a Valls des de qualsevol indret dels Països Catalans. En aquest sentit, destaca per exemple la Trobada de Colles Castelleres de les Festes Decennals, que se celebrarà el diumenge 30 de gener de 2022. L’esdeveniment reuneix cada deu anys -onze en aquest cas- les colles castelleres existents en un únic lloc, espai i dia, amb un esperit no competitiu. Durant la Trobada, les colles castelleres participants podran gaudir d’un cap de setmana casteller: diada castellera, Fira Castellera i un Simposi Casteller.

trobada castellera20web

Entre els actes destacats de les festes d’enguany hi ha també el concert “10 de les Decennals”, una síntesi de l’escena musical en català del moment que oferirà dotze hores ininterrompudes música amb -ordre alfabètic- Buhos, Els Amics de les Arts, Els Pets, Ítaca Band, Joan Dausà, Manel, Miquel Roig, Maria Jacobs, Suu i Zoo.

Un altre dels exemples que permeten visibilitzar la magnitud de les festes és el fet que la ciutat s’omple literalment de Decennals. Valls obre les portes del Teatre Principal, el Centre Cultural, la Cooperativa Agrícola i el pavelló esportiu Xavi Tondo del Fornàs i, a més, s’instal·len tres veles: la principal, la vela de la Plaça de l’Oli, situada al Centre Històric i la Vela geodèsica, que s’instal·larà a l’Escola Enxaneta i que acollirà bona part de la programació per a públic familiar.

Caràcter patrimonial
Declarades Festa Patrimonial d’Interès Nacional el 2010, l’esperit històric de la celebració queda marcat en el mateix caràcter d’aquestes, que són motiu de recuperació i creació d’elements patrimonials vallencs.

Enguany, les Festes commemoraran el centenari de les primeres lluminàries elèctriques, amb l’espectacle de lluminàries musicals “Omega”, les ja tradicionals il·luminacions decoratives de gran format al Centre Històric i l’impactant mapping que, amb títol, “Candela’m”, es projectarà sobre l’església de Sant Joan Baptista i el campanar de Valls, com a espectacles destacats de la programació audiovisual. Les tres propostes han estat creades expressament per a l'ocasió per dues empreses de gran renom: la italiana Mariano Scnenografie Light Sculptures, en el cas de les lluminàries, i la catalana nueveojos, pel que fa al mapping. En total, es podran veure una cinquantena de passis dels espectacles de lluminàries i una trentena de projeccions del mapping durant les Decennals. La llum també serà la protagonista de l’exposició “Lumens 2021+1”, que omplirà amb nou intervencions lumíniques i d’art contemporani l’església de Sant Francesc i la nova planta del Museu de Valls. L’exposició comptarà amb la col·laboració del MACBA, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, qui cedeix obra de la seva col·lecció. Valls també se situarà en l’àmbit internacional amb el Piromusical de la Pirotècnia Ricardo Caballer de la localitat valenciana d’Olocau, que és actualment el gran nom de la pirotècnia valenciana i el seu segell és admirat arreu del món. El seu director, Ricardo Caballer Cardo, quarta generació al capdavant de la fàbrica, també ha esdevingut l’empresari i artista més innovador de la pirotècnia estatal, que l’ha exportada i exhibida en grans espectacles al Japó, els Estats Units, el Canadà, els països del golf Pèrsic o Rússia.

En el marc de la recuperació patrimonial cal destacar també la reintroducció del Ball de Cavallets, una representació de carrer documentada al segle XVIII, que ha estat impulsada per la Fundació Unió Anelles de la Flama.

Participació
Un dels trets identitaris de les Festes Decennals és la participació de les vallenques i vallencs des de la mateixa organització de les festes a través de comissions participatives que, amb la direcció artística professional, han gestionat els més de 3 milions d’euros de pressupost. Una vuitantena de persones conformen les diferents comissions de les Festes Decennals que estan coordinades per la Fundació de les Festes de la Mare de Déu de la Candela.

Les entitats de Valls també s’impliquen en l’organització d’actes emmarcats dins de les Festes i hi participen activament. Aquesta massiva participació associativa es visualitza en diferents moments de la festa, però molt especialment en la processó votiva a on participen totes elles i tots els elements del seguici popular de la ciutat. La presideix la Mare de Déu sobre la seva carrossa bellament guarnida amb detalls florals.

portadanot

Programa d’actes
Artistes de renom internacional actuaran a Valls entre divendres 28 de gener i diumenge 6 de febrer en cinc escenaris diferents, programats per les comissions d’arts escèniques i música. La Vela Principal, portada des de Roma i instal·lada a l’esplanada del Fornàs, acollirà els concerts de gran format per a audiències àmplies amb artistes i bandes tan destacades com Rosario, Rozalén, Beret, Don Patricio, La Oreja de Van Gogh, La Pegatina, Macaco, Oques Grasses, Manel, Zoo, Buhos, Suu, Els Amics de les Arts, Joan Dausà, Itaca Band, Els Pets o Miquel del Roig, acompanyades d’intèrprets vallenques com Maria Jacobs. Deu d’aquestes formacions catalanes integren el concert “10 de les Decennals”, mentre que la internacional Glenn Miller Orchestra junt amb l’Orquestra Maravella protagonitzen el clàssic ball de gala.

El Centre Cultural serà l’espai dedicat als musicals, la lírica i els espectacles internacionals amb la soprano navarresa María Bayo, la dansa energètica de Los Vivancos, les vibracions trepidants de Mayumana, fusionades amb una explosió de màppings i creativitats lumíniques, la gira dels 50 anys de “Quejío” –el mític i trencador espectacle flamenc de Salvador Távora, qui fou director de La Cuadra de Sevilla–, la coproducció “La Flauta Màgica” codirigida per Roger Padullés i Xavier Pastrana, així com els tres musicals “La filla del mar” del Grec de Barcelona i Focus, “El Petit Príncep” que per Nadal ja fa vuit temporades que aplega masses, i el familiar “Bye Bye Monstre” de Dagoll Dagom amb cançons de Dàmari Gelabert. I el Teatre Principal serà l’escenari km0 vallenc amb les actuacions de la pallassa de projecció internacional Pepa Plana, les actrius Mar Ulldemolins i Cristina Murillo, l’actor Ricard Farré, la cantant Mariona Escoda, els músics Medir Bonachí i Francesc Sans –aquest acompanyant el cantautor Roger Mas– i l’estrena de la creació de dansa “La boda”, dirigida per Mònica Cervantes amb vallenques i vallencs que han sortit de l’Escola Adagi.

L’escenari de la Cooperativa Agrícola s’incorpora al programa amb una proposta de narració i peces de petit format protagonitzada per vuit espectacles amb el lema “7 Candeles i una llibertatària”, set dones protagonistes i una creació amb accent LGTBIQ+ dedicada a “Ocaña, reina de las Ramblas”. El pavelló del Fornàs acollirà les orquestres de ball i una revetlla jove, mentre que Les Violines lideraran la programació d’arrel centrada a la vela de la plaça de l’Oli.

1 Si tu ten vas Foto Cathy Lougran

Programació familiar
Les Decennals 2021+1 presenten més d’una trentena de propostes artístiques per al públic familiar amb una setantena de funcions. Durant les festes, s’hi podran veure espectacles de teatre, circ, dansa, contacontes, teatre de titelles, música i diferents instal·lacions lúdiques, que realitzaran una setantena de funcions. De les 31 propostes programades, sis són amb segell vallenc. Hi actuaran la Cia. Passabarret, la Pallassa MOFA, la Cia. Eudald Ferré, la Cia. Gerard Mallorquí, un taller de Mireia Besora i la proposta de dansa comunitària d’Elisenda Nadal. A més, el Col·lectiu La Pupila Produccions arriba a les Decennals 2021+1 amb una proposta singular i unipersonal per acostar el món del Teatre en Miniatura i el Teatre Lambe-Lambe al públic familiar. Es tracta d’una mostra d’espectacles de petit format i d’arreu del món, que es duen a terme dins de caixes escèniques portàtils on s'expliquen històries en miniatura, de pocs minuts de durada, a una sola persona espectadora. Nou companyies formaran part d’aquesta mostra de Teatre Lambe-Lambe.

Pel que fa a les propostes de teatre i circ durant les Decennals s’hi podran veure espectacles com The Postman de la companyia Txema Magic; Bye Bye Confetti de la Cia. La Baldufa; Rocket Carnival Clownz de la Cia. Passabarret o la proposta internacional Ready. Aim. Fire! de l’artista nòmada nascuda a l’Índia Sara Twister. Entre les propostes de dansa destaquen la companyia internacional de hip hop, dansa i cultura urbana nascuda a Barcelona el 2006, Brodas Bros amb l’espectacle La Quela; 30 elefants per un paraigua de La petita MaluMaluga; Volen Volen dels mallorquins Cia. Mariantònia Oliver i El Barri Balla: dones, un espectacle dirigit per la vallenca Elisenda Nadal que presenta el resultat d’una experiència d’expressió que parteix dels desitjos i emocions de les dones de Valls a través d’improvisacions, coreografies pautades, veu, cançó i música en directe.

La Quela autor Tristaěn Peěrez Martiěn

32.000 entrades venudes
Les Decennals ja han venut fins al dia d’avui 32.000 entrades i han posat el cartell d'entrades exhaurides en catorze dels espectacles programats: els concerts de Rosario, Oques Grases, La Oreja de Van Gogh + Rozalén, Beret, el concert 10 de les Decennals –aquests a la Vela Principal–; els musicals El Petit Príncep amb dues funcions i Bye Bye Monstre –al Centre Cultural–; les tres funcions de Començar amb Mar Ulldemolins i David Verdaguer, i les tres funcions d'El bon policia amb Ricard Farré –al Teatre Principal–.

Ajust d’horaris i formats per adaptar-se a totes les mesures de seguretat
Les activitats de carrer i a l'aire lliure que conformen el gran gruix de les Decennals es podran gaudir sense limitacions: lluminàries rituals, passis de les lluminàries musicals i mapping, activitats de cultura popular (sortides del seguici cerimonial, mostres festives i altres elements patrimonials), actuacions castelleres, processó, activitats esportives o la programació familiar.

Tan sols s’han ajustat 15 dels 525 actes programats. Els canvis d'horari afecten quatre concerts de músiques modernes de la Vela Principal que començaran abans del previst per tal de finalitzar a les 24.30 h. Això afecta també als balls d'orquestra: el ball de gala passarà a ser concert de gala, mentre que els balls de les quatre orquestres del pavelló Xavi Tondo esdevenen concerts de nit, a la mateixa hora. Les orquestres del pavelló del Fornàs que fan actuació de tarda i de nit diferenciaran el seu repertori entre un passi i l’altre, essent el de la tarda un repertori de sardanes i el de nit un repertori de peces clàssiques de Festa Major.

A més, aquests concerts hauran de ser amb públic assegut, una opció que l’organització ja havia pactat amb els grups actuants. Finalment, l’obligació d’ajustar els aforaments al 70% genera que tres espectacles al Teatre Principal protagonitzats pels artistes vallencs Mar Ulldemolins, Cristina Murillo i Ricard Farré s’ampliïn amb noves funcions per tal de donar cabuda a la totalitat del públic.

 

Tags
logo-deccenals-candela-valls-2021

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Image
Image
Image
Image

Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Image
Image
Image

Descàrrega documents