Valls Decennals

Notícies

Les Decennals 2021+1 celebren la jornada central de les festes amb la Diada de la Mare de Déu de la Candela

8D4EA95A 9627 48E2 AB06 AB2617B16C17
> La solemne processó de la tarda, la primera de les grans processons del país des de l’inici de la pandèmia

> La benedicció de les candeles, la celebració de l’ofici religiós i la diada castellera dels Xiquets de Valls, completen la seqüència ritual de la Diada

> La presidenta del Parlament de Catalunya assistirà a l’anada a ofici i a l’actuació castellera i el president de la Generalitat serà present a la processó general i votiva

Aquest dimecres 2 de febrer les Decennals 2021+1 de Valls celebraran la jornada principal de les festes amb l’esperada Diada de la Mare de Déu de la Candela, amb la solemne processó general i votiva de la tarda com l’acte central de les celebracions. La Diada s’iniciarà però al matí amb la benedicció de les candeles en els tres oficis programats enguany, a les 9h, 11h i 13h, per esponjar el potencial públic assistent al temple.

L'ofici solemne de les 11h, presidit per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, és sobre el qual pivotarà l'estructura festiva ritual que comença amb l'anada a l’església de Sant Joan del seguici cerimonial i l'entrada de la bandera de la ciutat. Després de la cerimònia religiosa, les dues colles dels Xiquets de Valls enlairaran pilars de cinc a l’interior del temple en homenatge a la Mare de Déu de la Candela. Aquests actes precediran la sortida del seguici cerimonial i l’entrada a la plaça del Blat de la Colla Joves i Colla Vella per a la tradicional diada de la Decennals, cada deu anys la diada castellera més matinera de la temporada. Tota la jornada matinal de la diada comptarà com a principal autoritat amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs.

L'acte central i que està en l'origen de les Festes Decennals és la Solemne Processó general i votiva en acció de gràcies a la Mare de Déu de la Candela, que de forma extraordinària surt cada deu anys en processó pels carrers de la ciutat. La processó de la Mare de Déu de la Candela serà la primera de les grans processos a Catalunya que se celebrarà al carrer, des de l’inici de la pandèmia.

45928A9F D452 4A7B 8A5C 9C5F82E01CE4

La processó, que començarà a les sis de la tarda, comptarà amb l’assistència del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. El Seguici Cerimonial obre la processó, seguit de la creu processional i els dos cirials que donen pas a les banderes de les entitats vallenques, per ordre invers d'antiguitat, col·locant-se, en primer lloc, les associacions civils i a continuació les religioses. Seguidament, aniran els fidels a títol particular, l'Àliga de la Ciutat, que precedeix la carrossa amb la imatge de la Mare de Déu, la clerecia presidida per l'Arquebisbe de Tarragona, la Corporació municipal i altres autoritats locals i nacionals, així com la bandera la ciutat. Al seu pas per la plaça del Pati, la processó s'aturarà quan es cantarà la Salve a la patrona i quan l'Àliga executarà la balladeta en el seu homenatge. En arribar de nou a l'església de Sant Joan, la imatge entrarà al temple enmig de la ballada conjunta del seguici al complet, els pilars dels Xiquets de Valls, el repic de totes les campanes i l'esclat de 21 morterets.

A la processó hi participaran 45 entitats i més de 1.500 persones, a banda dels membres del seguici cerimonial. Les entitats que hi participaran són: la Colla Gegantera “La Pessigolla”, l’SMC Associació Porta Oberta - Alt Camp i Conca de Barberà, la Residència i Centre de dia “L’Alba”, l’Associació de Donants de Sang de l’Alt Camp, l’Associació de Dones de Valls, el Cor Audite, l’Escola Valls Futbol, l’Associació de Veïns del Fornàs de Valls, la Coral Terpsícore, la Unió Esportiva Valls, la Llar del Jubilat i Pensionista, l’Associació Cultural Verge de la Candela, la Societat de Sant Antoni, la Penya Barça, el Club Tennis Plana d’en Berga, la Penya Espanyolista , el Centro Aragonés, la Unió Anelles de la Flama, Òmnium Alt Camp, l’Agrupació Vallencs de fora vila, l’Agrupament escolta i guia Verge de la Candela, l’Associació de propietaris grup d'habitatges La Xamora, el Club Bàsquet Valls, el Col·legi Claret, AAEET Associació d’Alumnes i Ex-alumnes de l’Escola del Treball, l’Institut Jaume Huguet - Antiga Escola del Treball, l’Assemblea Comarcal Creu Roja Alt Camp, Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls SCCL, Col·legi Cor de Maria, Fundació Vedruna Educació - Escola Vedruna Valls, Centre de Lectura de Valls, la Societat Coral Aroma Vallenca, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Pius Hospital de Valls, Cambra de Comerç Indústria i Serveis de Valls, Germandat de la Puríssima sang de nostre senyor Jesucrist, Germandat de la Crucifixió, Germandat del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser de Valls, Germandat del Sant Crist de Sant Joan, Confraria del davallament de la creu, Reial Confraria de la Mare de Déu dels Dolors de Valls, Germandat del Sant Sepulcre, Càritas Interparroquial de Valls, Congregació Mariana de Valls - CVX, Santuari de Maria de Déu de Lledó de Valls.

 

Tags
logo-deccenals-candela-valls-2021

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Image
Image
Image
Image

Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Image
Image
Image

Descàrrega documents