Valls Decennals

Notícies

Les Festes Decennals 2021 + 1 anuncien la Trobada de Colles Castelleres a Valls

> Tindrà lloc diumenge 30 de gener de 2022

> Després d’un any i mig d’aturada, la Trobada es preveu que pugui comptar amb les habituals dues rondes de castells i la darrera de pilars

> La cita de les Decennals és l’única Trobada no competitiva que reuneix cada deu anys la major part de colles castelleres del país

La ciutat de Valls ha convocat la Trobada de Colles Castelleres de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela per al diumenge 30 de gener de 2022. L’esdeveniment reuneix cada deu anys les colles castelleres existents en un únic lloc, espai i dia amb un esperit no competitiu, i en aquesta ocasió serà el retrobament després d’un any i mig d’aturada. El lloc de celebració serà l’aparcament de l’Hort del Carme, un espai a tocar del Centre Històric del quilòmetre zero casteller, que, amb un major aforament que l’emprat fa deu anys aleshores a la Font de la Manxa, permetria encabir les colles actualment existents sense perdre centralitat urbanística.

La Comissió participativa dels Xiquets de Valls amb l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, al capdavant ha fet públic avui aquest anunci, una de les convocatòries més esperades de les properes Festes Decennals de Valls. Les dues colles dels Xiquets de Valls no han deixat de treballar durant els darrers mesos per cercar la millor fórmula que fes possible i viable el magne encontre casteller. La regulació actual dictada pel Procicat permet les actuacions castelleres amb fins a 160 castellers, per la qual cosa la Trobada a Valls es preveu que pugui comptar amb les dues rondes de castells i la darrera de pilars, totes tres conjuntes, que són habituals en aquesta celebració sense caire competitiu.

L’espai escollit, l’aparcament de l’Hort del Carme, era inexistent fa deu anys i facilita la ubicació del nombre potencial de colles actualment existents, que ronden el centenar, mentre que el 2011 les participants van ser 57.  Precisament la Trobada a Valls permetrà dilucidar el grau d’afectació real que ha tingut la pandèmia sobre les agrupacions que existien abans d’aquesta crisi sanitària. L’hora prevista d’inici són les 12 del migdia. Aquesta Trobada de Colles Castellers va començar en les Decennals de 1981, la primera de l’actual etapa democràtica, i esdevindrà un retrobament molt important per a aquesta manifestació proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

L'anunci de la propera Trobada de Colles Castelleres l'han fet, d'esquerra a dreta: Jordi Bertran, Dolors Farré, alcaldessa de Valls, David Guasch, representant de la Colla Joves Xiquets de Valls i Joan Ibarra, representant de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Cap de setmana casteller

El primer cap de setmana de les Decennals serà d’alt voltatge casteller, ja que la Trobada de les colles vindrà precedida per activitats que van néixer precisament fa deu anys i que han tingut continuïtat en el marc anual de la Fira de Santa Úrsula. Així, la desena edició del Simposi Casteller de Catalunya i de la FiraCastells formaran part de les primeres jornades de la Candela 2021 + 1. Divendres 28 de gener a la tarda s’obrirà la FiraCastells, que, coorganitzada amb la Revista Castells, estrenarà ubicació en l’entorn de la plaça del Quarter.  Funcionarà durant tot el cap de setmana fins al diumenge 30.  D’altra banda, el 10è Simposi Casteller de Catalunya tindrà lloc dissabte 29 de gener, en l’entorn del centre cultural de l’antic Convent del Carme així com en la sala d’actes de la Cooperativa Agrícola.  Com a edició extraordinària, el Simposi comptarà amb tres espais simultanis a diferència de les anualitats habituals quan només n’hi ha un. Tant el dissabte 29 com el diumenge 30 les gralles i timbals també tindran una altra presència a Valls. 

El Simposi Casteller de Catalunya i la FiraCastells compten amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i estan integrades en l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, del qual Valls n’és l’Antena Castellera.

VALLS · 29 DE SETEMBRE DE 2021

Tags
logo-deccenals-candela-valls-2021

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Image
Image
Image
Image

Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Image
Image
Image

Descàrrega documents